De la pentru toți la pentru tine

Într-o lume din ce în ce mai grăbită și dornică de acum și ne de cum sunt lucrurile, un gentleman a devenit o adevărată raritate. Industria vestimentară de masă gravitează în jurul modei și a ready to wear, nu pe măiestria și dorința oamenilor de a fi cu adevărat bine îmbrăcați.

Dar ce înseamnă cu adevărat să fii bine îmbrăcat? Haine care îți pun în valoare corpul, personalitatea și care ți se potrivesc. Nu vom dezbate recomandări stilistice, dar vom dezbate puțin conceptul ce definește cel mai bine un gentleman, termenul și ce înseamnă bespoke.

Istoria ne-a învățat că bunicii bunicilor noștri aveau mai multe cunoștințe despre costumele bărbătești decât noi. În urmă cu aproximativ 200 de ani se poate spune că s-a inventat cultura bespoke și cea a costumelor făcute pe comandă.

În prezent, multă lume consideră elitism ideea de costum făcut pe comandă, dar măiestria și arta unui croitor nu va fi niciodată egalată de zecile și sutele de fabrici ce produc haine pe bandă rulantă. Într-o lume în care probăm haine din magazine, poate că am uitat de cum croitorii trecutului erau cu adevărat pilonii oamenilor care doreau să fie îmbrăcați bine.

În acea vreme nu existau mașini de cusut, iar meșteșugul acului nu era pentru toată lumea. Hainele erau atunci realizate doar manual și doar o minoritate a domnilor aveau resursele pentru a se putea îmbrăca în acele costume care și astăzi dau tonul eleganței masculine.

Scurt istoric al noțiunii de custom tailoring

Lăsând teoria la o parte, se poate spune că mașina de cusut aproape că a dus la dispariția croitorilor. De la hainele ce se potriveau perfect perfect pe trupul unui bărbat s-a trecut la măsuri predefinite și la haine care nu mai reprezintă marca unui croitor ci a unei fabrici. Din acest punct de vedere, secolul 18 a însemnat declinul croitorilor specializați.

Dorința de i se potrivi hainele unui bărbat încă a rămas, dar croitorii au devenit rari, ceea ce a însemnat o atenție sporită produsului finit. Acest lucru s-a datorat și influenței Angliei. În secolul 19, singurii croitori erau cei ai imperiului, asigurând costume pentru toate clasele sociale. În funcție de nevoie, statut social și necesități, au apărut și diferitele tipuri de costume bărbătești și diferențe de prețuri.

Londra a devenit centrul modei și punctul de plecare al tuturor noțiunilor de stil. Croitorii care încă lucrau manual costume bărbătești, diferențiindu-se de fabricile ce scoteau haine pe bandă rulantă. Stilul și eleganța britanică a ajuns în acea vreme etalonul sofisticării. Nu de multe ori, chiar și oamenii cu o situație materială precară cumpărau costume la mâna a doua pentru a păstra normele de etichetă, iar valeții și slujitorii nobilimii primeau costume purtate.

De mai bine de o sută de ani, cultura croitorului care putea personaliza și lucra costume manual a devenit vârful eleganței masculine și a modului cum un bărbat este văzut.

Bespoke, de la nume la cultură

În a doua jumătate a secolului 19, idealul unui gentleman devine costumul bespoke. Cu un nume care sună ciudat, chiar și în engleză, lucrurile au devenit mult mai serioase. Cu un cuvânt derivat de cel al lui bespoken care se traduce prin a fi vorbit s-a definit perfect cultura și stilul.

Bespoke a devenit tipul de costum care îi făcea pe oameni să fie vorbiți despre el. Motivul pentru care costumele au devenit subiect de discuție a fost faptul că nu prea mulți bărbați aveau posibilitatea de a-și procura costume realizate pe comandă.

După mai bine de o sută de ani, ajungând în prezent, costumul bespoke a început să fie definit ca opusul hainelor ready to wear întâlnite în magazine. Croitoria bespoke a decăzut în această perioadă, dar acest lucru a provocat creșterea calității și a hainelor.

După anii 1970, croitorii au început să nu se mai alinieze modei și tendințelor comerciale impuse de magazinele mari ajungând să creeze stiluri proprii, dezvoltând mai multe ramuri și tipuri de costume.

Anii ‘80 au fost cea mai neagră perioadă a acestei arte. Croitorii erau pe cale de dispariție, dar tot în acea perioadă au și ajuns să se adreseze oamenilor care au început să aprecieze calitatea materialelor și a croielilor.

După anii 2000, țelul bărbaților care aspiră la statutul de gentleman a devenit costumul bespoke din garderobă. Sofisticarea a ajuns la un nivel mult mai înalt, iar eleganța masculină a atins pragul de sus prin costumele unicat care se potrivesc stilului fiecăruia.

Bun venit la Royal Bespoke collection by Alberto Dobre.

Share this post